Bagietka czy mieszadło?

beaker_glass_wear_chemical_lab_glass_science_experiment_chemistry-1367344_wynikW każdym laboratorium znajdują się mieszadła i bagietki. Są bardzo praktyczne i tanie, więc są wykorzystywane często jako przyrządy jednorazowe. Czym się od siebie różnią? Co lepiej wykorzystywać?

Nazewnictwo

Mieszadło jest tak właściwie rodzajem szklanej bagietki. Bagietka chemia z DanLab to po prostu pałeczka ze stopionymi końcami. Najczęściej jest wykonana ze szkła sodowo-wapniowego lub borokrzemowego. Technicznie rzecz biorąc, mieszadło jest rodzajem bagietki. Wykorzystywane jest do tych samych czynności.

Różnica

Mieszadło to bagietka z odpowiednimi zakończeniami. Z jednej strony jest to mała rączka, która ułatwia chwyt. Z drugiej strony jest malutka łopatka, która ułatwia wydajne mieszanie. Czasami całość jest nazywana łopatką do mieszania. Różnica pomiędzy nimi jest marginalna i polega tylko i wyłącznie na tym, że mieszadła używa się wygodniej niż tradycyjnej bagietki. Niestety, przekłada się to na cenę przyrządu. Podczas, gdy ceny bagietek zaczynają się od 1,10 zł za sztukę, na zakup mieszadła należy przygotować przynajmniej dwa razy większą kwotę. Z tego powodu, nie zawsze opłaca się wybierać mieszadła. Tym bardziej, że najczęściej sprzedaje się je w opakowaniach po 10 sztuk, co daje już pokaźną kwotę.

 

Zostaw komentarz

Tagi:
Zostaw odpowiedź